Kalsiyum Takviyeleri; Kalsiyum karbonat

Kalsiyum Takviyeleri
Birçok insan kemiklerini güçlendirmek için kalsiyum takviyesi almaktadır. Bununla birlikte, ihtiyaçtan fazla alınan kalsiyum takviyelerinin bazı potansiyel sağlık riskleri olabilir. Kalsiyum takviyeleri; tablet, kapsül, sıvı ve toz dahil olmak üzere birçok farklı şekilde bulunmaktadır. Kalsiyum takviyelerinin iki ana formu; kalsiyum karbonat ve kalsiyum sitrattır. Her iki kalsiyum takviyesi de vücuda kalsiyum minerali sağlamayı amaçlar.
Kalsiyumun Yararları Nelerdir?
Kalsiyum, sağlığın anahtar minerallerinden biridir. Vücudumuzda en yaygın bulunan mineral olan kalsiyum, vücut ağırlığımızın yaklaşık %2’sini oluşturur. Vücuttaki kalsiyumun %99’u kemiklerde ve dişlerde depolanmıştır, geri kalan %1’lik bölüm ise kanda, kaslarda, sinir dokusunda ve diğer yumuşak dokularda bulunur. Besinlerden alınan kalsiyumun mide bağırsak kanalında sadece %20-30’luk bir bölümü emilir. Kalsiyum kemiklere güç ve dayanıklılık verir. Kas dokusunun, özellikle de kalp kasının sağlıklı kasılma ve gevşeme fonksiyonları için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra sinir hücreleri diğer hücrelere uyarı iletebilmek için kalsiyuma ihtiyaç duyar.
Günlük Kalsiyum İhtiyacımız Ne Kadardır?
Çoğu yetişkin için önerilen miktar günde 1.000 mg'dır ve 50 yaş üstü kadınlar ve 70 yaş üstü erkekler için günde 1.200 mg'a çıkar. Ek formda bir seferde 500 mg'dan fazla kalsiyum takviyesi alınmaması önerilir. Unutmayın, her gün sadece 1.000–200 mg kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Bundan daha fazlasını almanın vücudumuza ek bir faydası bulunmaz. İhtiyacımızdan daha fazla kalsiyum tüketmek kabızlık, hiperkalsemi, yumuşak dokularda kalsiyum birikmesi ve demir ve çinko emiliminde sorunlara neden olabilir.
Kalsiyum Karbonat Nedir?
Kalsiyum karbonat kalsiyum takviyesinin ucuz ve en yaygın şekilde bulunan formdur. % 40 element kalsiyum içerir ve bu nedenle az miktarda tüketildiğinde bile yüksek miktarda kalsiyum sağlar. Kalsiyum karbonat, gıdalarda ve içeceklerde kalsiyum zenginleştirmesi için kullanılabilen önemli bir mineraldir.
Kalsiyum Karbonatın Kullanım Alanları
Kalsiyum karbonat özellikle unlu mamullerde, kalsiyum takviyelerinde, kahvaltılık gevreklerde ve granola barlarda olduğu kadar bebek mamalarında ve soya/badem gibi bitkisel sütlerde kullanılan popüler bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum karbonatın kalsiyum kaynağı olarak kullanılmasının dışında birçok uygulama alanı bulunmaktadır. Endüstriyel amaçlar için olan şekliyle kalsiyum karbonat, madencilik, tıbbi tabletler için baz malzeme, kabartma tozu, diş macunu, hayvan yemleri, su ve atık arıtma yoluyla çevre temizleme gibi alanlarda da kullanılmaktadır.
Kalsiyum Karbonat Hangi Besinlerde Doğal Olarak Bulunur?
Yumurta kabukları, salyangoz kabukları ve çoğu deniz kabuklusu kalsiyum karbonatın zengin bir kaynağıdır ve bu kimyasallar endüstriyel kaynaklar olarak da kullanılabilir. Ayrıca brokoli, roka ve lahana gibi koyu yeşil sebzeler, önemli ölçüde kalsiyum karbonat içerir ancak endüstriyel bir kaynak değildir.
Kalsiyum karbonat içeren gıdalar;
Yumurta kabukları,
Çoğu deniz kabuklusu,
Koyu yeşil yapraklı sebzeler,
İstiridye,
Brokoli,
Lahana,
Mineralli sular.
Kalsiyum Karbonat İçeren Besin Takviyeleri
Kalsiyum karbonat içeren besin destekleri, diyette alınan kalsiyum miktarı yeterli olmadığında kullanılan ürünlerdir. Bununla birlikte, herhangi bir kaynaktan önerilen miktardan fazla kalsiyum almanın riskli olduğu bilinmektedir. Her mineral gibi kalsiyum ihtiyacını da doğal kaynaklarından karşılamak daha etkili ve güvenli bir yol kabul edilir. Bu nedenle süt ürünleri dahil olmak üzere diyetinize kalsiyumdan zengin çeşitli yiyecekleri dahil etmeye çalışmalısınız. Kalsiyum takviyeleri diyetlerinde yeterli kalsiyum almayanlara yardımcı olabilir. Bu takviyeler reçetesiz satılsa da, kalsiyum takviyeleri hakkında daha fazla bilgi almak için kullanmadan hekim veya eczanıza danışmalısınız.