top of page

Ekmek Meselesi

Herkese merhaba. Bu post biraz uzun olacak ama ekmek hakkında çok fazla soru işareti olduğunu düşündüğüm için bu konuya detaylıca değineceğim.

Ekmek Neden Kötü Olarak Biliniyor?

Bunun birinci nedeni ekmeğin meyve ve sebze gibi diğer besinlere kıyasla, besin değerinin daha düşük olmasıdır. Kalori ve karbonhidrat içeriği oldukça yüksektir ve protein, yağ, vitamin ve mineral içeriği düşüktür.

İkinci sebebi ise; gluten içeriğidir. Ekmek gibi buğday ürünleri, hamurun kabarmasına yardımcı ve elastik doku kazandıran bir protein türü olan gluten içerir. Çoğu insan gluteni kolayca sindirmesine rağmen, bazıları gluteni tolere edemeyebilir.

Örneğin çölyak hastalığı; glutenin ince bağırsağa zarar verdiği ve besin emilimini bozduğu bir otoimmün hastalıktır. Çölyak hastaları, olumsuz yan etkileri önlemek için gluten içeren besinlerden tamamen kaçınmalıdır. Bazı insanlar da çölyak olmamasına rağmen glutene duyarlı olup gluten tüketiminden sonra şişkinlik, ishal ve mide ağrısı gibi sorunlar yaşayabilirler.

Diğer nedeni ise; ekmeğin kan şekeri ve açlığa etkisi ile alakalıdır. Ekmek tükettiğimizde vücudumuz bu karbonhidratları glikoza dönüştürür ve kan şekeri seviyemiz yükselir. Ekmeğin yüksek karbonhidrat içeriğiyle birlikte eğer fazla tüketirsek kan şekeri hızlıca yükselir ve kısa bir süre sonra tekrar acıkırız. Bu durum uzun vadede daha fazla bir vücut ağırlığı, diyabet ve metabolik sendrom riskiyle sonuçlanabilir.

Hangi Ekmekler Sağlıklıdır?

Tam tahıllı ekmek gibi bazı ekmek çeşitleri lif bakımından yüksektir. Bu da kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye yardımcı olarak kan dolaşımınızdaki şekerin emilimini yavaşlatır. Yani uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca bağırsak sağlığımız için lif alımı önemlidir. Tam tahıllı ekmekler beyaz ekmeğe kıyasla daha fazla selenyum, manganez ve lif içerir. Kilo vermek veya sağlıklı beslenmek istiyorsanız tam tahıllı ekmekleri tüketmek daha iyi bir seçim olacaktır.

Ekmeği Kessem Zayıflar Mıyım?

Kilo alıp vermenin temel prensibi enerji dengesidir. Enerji değeri içermeyen tek besin maddesi sudur. Hangi besini ihtiyacınızdan fazla tüketirseniz kilo alırsınız. İhtiyacınız kadar tüketmeye başladığınızda veya birden kestiğinizde kilo verirsiniz. Bu her besin için geçerli.(avokado için bile)

Sonuç;

Beslenmedeki çoğu şeyde olduğu gibi, ekmek tüketimi de tamamen bireye bağlıdır. Ekmeği seviyorsanız ve çoğunlukla “tam tahıl” tercih edip ihtiyacınız kadar yediğiniz sürece onlardan kaçınmak için bir nedeniniz yok. Öte yandan ekmek sizi rahatsız hissettiriyorsa, ekmekten kaçınmanın da bir zararı yoktur. Ekmekten alıp da başka besinden alamayacağınız hiçbir besin öğesi yok.

Glutene hassas değilseniz, sadece zayıflamak için glutensiz adı altında eklenmiş şeker içeren, mısır ve pirinç unuyla hazırlanan ürünleri tüketmeyi şahsen mantıklı bulmuyorum. Bu marketing oyunlarına gelmeyin, etiket okuyun.

Sonuç olarak gerçekleri konuşacaksak ülkemizde ekmek birçok insan için temel besin maddesi ve enerji kaynağıdır. Bunu çıkıp da öcüymüş gibi lanse etmeye gerek yok. Herkes her öğün kırmızı et veya kinoa tüketmiyor. Günün sonunda, dikkat edeceğimiz nokta; ekmeği mümkün olduğunca tam tahıl, tam buğday, çavdar, yulaf, karabuğday gibi esmer olarak tercih edip porsiyonu abartmamak olacaktır.





6 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page